Heb je wel eens gehoord van een bavette bbq? Nee, hierbij moet je niet aan speciaal type barbecue denken, al lijkt het daar misschien wel op, maar juist aan één van de sappigste vleessoorten die je op de barbecue kunt bereiden. Steeds vaker steken mensen hun barbecue aan om een bavette te bereiden. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe kun je dit stukje vlees zo smakelijk mogelijk bereiden?
Een bavette is een bijzonder stuk vlees die, mits op de juiste manier bereid, een ware delicatesse kan zijn. Dit stukje vlees komt uit de buikwand van de koe, ook wel de flanchet of de vang van een rund genoemd. Gedurende het leven van de koe heeft dit stukje enorm hard moeten werken. Deze was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het beschermen van de organen van de koe. Het is dan ook niet vreemd dat deze vleessoort taai kan zijn. Dit komt omdat de structuur veel grover en harder is door zijn beschermende functie. De smaak van dit stukje vlees komt het beste tot zijn recht bij een bavette bbq. Toch vraagt het bereiden van een bavette om enige kennis en ervaring. In dit artikel vind je enkele handige bereidingstips!
Hoe smaakt een bavette?
Een bavette bbq, een slim idee of iets waar je later spijt van krijgt? Als je nog nooit van dit stukje vlees hebt gehoord, kunnen wij ons het goed voorstellen dat je twijfelt om de bbq hiervoor aan te stekken. Gelukkig komen de meeste vleesliefhebbers als gauw van die vraag terug als ze een hapje hebben geproefd. Een stukje bavette is een ware delicatesse. Indien goed bereid geniet je van een heerlijke intense steak smaak die met vrijwel geen andere vleessoort te vergelijken is. Wel raden wij aan om dunne stukjes bavette te eten, dit omdat het vlees anders al snel te taai kan worden.
Een bavette wordt doorgaans medium tot medium rare gegeten. Hierbij geniet je van een optimale vleessmaak.
Bavette bbq bereiden
Maar hoe bereid je een bavette bbq? Doordat een bavette vrij breed en, als het goed is, dun gesneden stuk vlees is, betekent dit ook dat hij zeer snel gaar zal zijn. Laat het stukje vlees daarom zeker niet zomaar op de bbq liggen, want je verkijkt je er op hoe snel deze klaar is. De bavette zal immers het lekkerst zijn als deze nog een beetje rood is van binnen.
Alhoewel je een bavette op meerdere manieren kunt bereiden, gaat onze voorkeur uit naar het grillen op de barbecue. Hierbij krijgt het vlees een heerlijke rooksmaak en kan je ook nog eens fijne grillstrepen maken. Bovendien kan de geur van de bavette bbq je dan al in extase brengen, dus houd je boerboel pup goed in de gaten!
De bavette kun je op de volgende manier bereiden op de bbq:
- Droog de bavette eerst goed met keukenpapier. Bestrooi hem vervolgens rijkelijk met zout en eventueel wat extra kruiden en laat dit minimaal een uur intrekken.
- Zorg dat er verschillende zones op de bavette bbq aanwezig zijn. Een hete zone waarbij je het vlees snel kunt schroeien en een minder hete zone voor de ‘finishing touch’. Begin met het direct grillen op een hete zone. Hierbij grill je het vlees enkele minuten aan beide kanten. Vervolgens haal je het stukje vlees van de hete zone af en leg je hem op een minder hete plek.
- Gebruik eventueel een thermometer zodat je de kerntemperatuur van de bavette goed in de gaten kunt houden. Hierbij rekenen we voor een perfecte steak een temperatuur van circa 50 graden Celsius.
- Leg de bavette vervolgens in aluminiumfolie en laat hem minimaal 5 minuten rusten. Pas dan kun je de bavette in dunne stukjes snijden. Dit doe je altijd tegen de draad in.