De “R” zit weer in de maand en ja hoor daar komen ook al die vervelende kwaaltjes weer. Ook keelpijn is dan een veelgehoorde klacht. Ondanks dat keelpijn vaak wordt gelinkt aan het najaar, de winter en verkoudheid, kan het op alle momenten en in alle seizoenen voorkomen. Keelpijn kan ook veel verschillende oorzaken hebben. Maar wat je waarschijnlijk vooral wil weten is hoe kom ik weer van die keelpijn af.
Keelpijn
Keelpijn is een pijn in de keel die verschillend kan aanvoelen. Zo kun je last hebben van een scherpe pijn, een brandende pijn of van een geïrriteerd gevoel. Meestal is er bij keelpijn sprake van een irritatie van de slijmvliezen die zich in de keel bevinden. Afhankelijk van de ernst en de oorzaak kan de pijn verschillen. Keelpijn is in veruit de meeste gevallen onschuldig en gaat vaak na een aantal dagen vanzelf weer over.
Oorzaken keelpijn
Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. Wil je iets tegen de keelpijn doen dan kan het helpen om eerst de oorzaak te achterhalen. We zetten de meest voorkomende oorzaken van keelpijn voor je op een rij:
Bacteriële infectie
Sommige bacteriën kunnen infecties veroorzaken in ons lichaam. Zo kun je bijvoorbeeld een streptokokkeninfectie oplopen. Dit is een veelvoorkomende infectie die keelontsteking veroorzaakt en zorgt voor flinke keelpijn. Hier komen vaak ook andere klachten bij zoals koorts en een grieperig gevoel.
Virale infectie
Naast bacteriën kunnen ook virussen infecties veroorzaken. Heel vaak wordt keelpijn veroorzaakt door een virus. Je kunt hierbij denken aan griep, verkoudheid en COVID-19. Deze virale infecties kunnen voor pijn en ontsteking in de keel zorgen.
Allergieën
Je denkt er misschien niet direct aan bij keelpijn maar keelpijn kan ook worden veroorzaakt door een allergie. Bij een inhalatieallergie kunnen de slijmvliezen irriteren en kan er een ontsteking ontstaan. Dit kan klachten als keelpijn geven. Op de website van Optimum Clinics kun je veel informatie vinden over allergieën.
Droge lucht
Droge lucht is vaak een veroorzaker in de wintermaanden wanneer het buiten koud is en binnen de verwarming veel aan staat. De verwarming zorgt voor drogere lucht. Die droge lucht kan de slijmvliezen in de keel uitdroogt wat zorgt voor irritatie.
Keelbelasting
Je keel overmatig belasten kan zorgen voor irritatie en keelpijn. Bij het overmatig belasten van je keel kun je denken aan hard schreeuwen, langdurig praten, overmatig kuchen en schrapen.
Reflux
Bij reflux kan maagzuur in de keel komen. Maagzuur kan de keel flink irriteren en daarmee ook zorgen voor keelpijn.
Irriterende stoffen
Sommige stoffen die je inademt kunnen de keel irriteren en daarmee keelpijn veroorzaken. Denk bij irriterende stoffen aan bijvoorbeeld rook of stof.
Tumor
Gelukkig zien we dit zeer zelden maar keelpijn kan in zeldzame gevallen ook worden veroorzaakt door een tumor. Dit wordt vaak snel ontdekt bij onderzoek van de keel.
Hoe kom ik van mijn keelpijn af?
Hoe je weer van keelpijn afkomt is mede afhankelijk van de oorzaak van de keelpijn. In veruit de meeste gevallen duurt de keelpijn slechts enkele dagen en gaat het vanzelf weer over. Je kunt natuurlijk wel wat dingen doen om de keelpijn wat te verzachten:
- Houd de keel vochtig. Drink voldoende water of thee (met honing). Vermijd dranken die de keel juist kunnen irriteren zoals koolzuurhoudende dranken en alcohol.
- Houd de keel zacht door te sabbelen op een snoepje. Hier is vaak helemaal geen speciale zuigtablet voor nodig. Een simpel dropje kan al verzachtend werken.
- Wanneer de keelpijn erg pijnlijk is, kun je een pijnstiller overwegen. Denk hierbij aan een milde vorm zoals paracetamol. Neem dit echter nooit zomaar in en win eventueel advies in bij een goede drogisterij of apotheek.
Wanneer er naast keelpijn andere klachten zijn zoals hoge koorts of de keelpijn duurt langer dan 10 dagen, dan is het advies om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts zal dan kijken of de oorzaak achterhaald kan worden en hiernaar handelen. In sommige gevallen kan de huisarts je verwijzen naar een KNO-arts. Dit is niet vaak nodig. Mocht het toch nodig zijn om de hulp van een KNO-arts in te roepen, kies dan voor een kliniek waarbij je niet weken- tot maandenlang hoeft te wachten. Bij een kliniek zoals Optimum Clinics kun je vaak al binnen 7 tot 14 dagen terecht.