Dat veel mannen vroeger of later last krijgen van haaruitval of kaalheid, is bekend. Dit soort haaruitval is vaak erfelijk bepaald: als meerdere mannen in de familie last hebben van kaalheid, is de kans groot dat ook de volgende generatie mannen hier uiteindelijk last van gaat krijgen. Wanneer dit precies gebeurt valt niet te voorspellen. Sommige mannen beginnen al rond hun twintigste duidelijk kaal te worden, terwijl het bij anderen tot na hun veertigste duurt. Haaruitval mannen wordt bijna altijd veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het DHT hormoon van de haarzakjes. Dit zorgt ervoor dat het haarzakje minder goed doorbloed raakt, en minder goed in staat is en blijft om nieuwe haren te produceren. Waar een uitgevallen haar bij een gezond haarzakje altijd binnen enige tijd weer wordt ‘opgevolgd’ door een nieuw exemplaar, stopt die cyclus bij een niet goed functionerend haarzakje. Het gevolg is dat een uitgevallen haar, en dat dat zijn er per dag al snel meer dan 100, niet wordt opgevolgd door een nieuwe. Zo blijven er steeds minder haren op het hoofd over, en ontstaan er langzaam maar zeker kale plekken.
Bij mannen vind je die plekken vooral midden op het hoofd, of juist vooraan, de bekende inhammen. Speciale shampoos en andere ‘wondermiddelen’ beloven dit tegen te gaan, maar de werking hiervan is niet vastgesteld. Vooralsnog wordt aangenomen dat deze erfelijke vorm van haaruitval niet te voorkomen of stoppen valt.
De oorzaken van haaruitval bij vrouwen
Waar haaruitval bij mannen vooral genetisch bepaald is, kunnen er voor haaruitval vrouwen verschillende oorzaken aan te wijzen zijn. Ook bij hen kan de erfelijke vorm van haaruitval worden vastgesteld, al is het verloop vaak anders dan bij mannen. Waar bij mannen de inhammen en de kruin de beruchte plekken voor kaalheid zijn, is het bij vrouwen vaak meer verspreid over het hoofd. Hierdoor dunt de hele haardos langzaam maar zeker uit.
Ook bij vrouwen geldt dat deze vorm van kaalheid niet te voorkomen of ‘genezen’ is, de enige manier om de gevolgen kleiner te maken is het ondergaan van een haartransplantatie. Voor er bij een vrouw tot deze procedure wordt overgegaan moet wel zeer goed worden onderzocht of er niet een andere oorzaak aan de haaruitval ten grondslag ligt. Veel haaruitval bij vrouwen wordt namelijk veroorzaakt door andere factoren. Langdurige stress bijvoorbeeld, of een overactieve schildklier. Deze vormen van haaruitval kunnen vaak worden bestreden door de oorzaak aan te pakken.
Ook kan een zwangerschap er tijdelijk voor zorgen dat een vrouw meer haren verliest. Dit herstelt zich binnen enige tijd opnieuw, en een behandeling is ook in dat geval niet nodig. Deze en andere oorzaken moeten goed worden uitgesloten voor er wordt overgegaan tot een haartransplantatie.