Als je een zakelijke lening afsluit, leen je geld van een geldverstrekker. Omdat het om geleend geld gaat, moet je dit terugbetalen. Je betaalt iedere maand een gedeelte van het bedrag terug. Op deze manier heb je het geleende geld aan het einde van de looptijd afgelost. Het bedrag bestaat overigens niet alleen uit aflossing, maar ook uit rente. Voordat je een zakelijke lening afsluit, wil je hier vast en zeker meer over weten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over de rente op een zakelijke lening.
Hoe is de rente opgebouwd?
Bij zakelijk financieren krijg je altijd te maken met rente. Dit is niet alleen bij een zakelijke lening het geval, maar ook bij zakelijk krediet. Het rentepercentage over zakelijk krediet is vergelijkbaar met de rekening courant rente bij een bank. De rente op een zakelijke lening steekt iets anders in elkaar. Deze is namelijk opgebouwd uit een aantal onderdelen.
Basisrente, kapitaalkosten, operationele kosten en marge vormen de vaste onderdelen van de rente op een zakelijke lening. De basisrente omvat de kosten die een geldverstrekker maakt om het geld in te kopen op de geldmarkt. Omdat een geldverstrekker een kapitaalbuffer aan moet houden en hier kosten voor maakt, krijg je ook te maken met kapitaalkosten. De operationele kosten zijn de koste voor het personeel, de systemen, het kantoor en andere vaste kosten. Het laatste vaste onderdeel – de marge – is de winst die een geldverstrekker maakt.
Naast bovenstaande vaste onderdelen is een gedeelte van de rente ook specifiek voor jouw situatie. Dit noemen we ook wel de risicokosten. Hiermee dekt een geldverstrekker het risico af dat jij jouw lening niet terug kunt betalen. Op basis van de financiële gegevens van jouw bedrijf stelt een geldverstrekker het risicoprofiel vast. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een gemiddeld risicoprofiel een goed risicoprofiel en een heel goed risicoprofiel. Is er sprake van een heel goed risicoprofiel? Dan vallen de risicokosten lager uit dan bij een gemiddeld of goed risicoprofiel.
Altijd een vaste rente
Zoals je hierboven al kon lezen, kan de rente op een zakelijke lening verschillen. De hoogte van de rente hangt overigens niet alleen af van het risicoprofiel. Nee, want ook de rentestand speelt mee. Op het ene moment kan de rente namelijk hoger zijn dan op het andere moment. Doordat de zakelijke lening rente van tijd tot tijd kan verschillen, is het op voorhand niet te zeggen hoeveel rente je betaalt.
Ondanks dat de rente op een zakelijke lening fluctueert, hoef je niet bang te zijn dat je iedere maand te maken krijgt met een ander rentepercentage. Waarom niet? Omdat de rente op een zakelijke lening altijd vast staat. Bij het afsluiten van de lening wordt de rente vastgesteld. Deze rente betaal je gedurende de hele looptijd van de lening, waardoor je weet waar je aan toe bent.
Rente is niet overal hetzelfde
Sommige ondernemers denken dat iedere geldverstrekker met dezelfde rente op een zakelijke lening werkt. Toch is dit niet het geval. Er kunnen zelfs grote verschillen zitten in de rente. Sluit daarom nooit een zakelijke lening af bij de eerste de beste aanbieder. Doe je dit wel? Dan kost een zakelijke lening jou mogelijk onnodig veel. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Maak daarom altijd een vergelijking voordat je de knoop doorhakt. Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, zie je binnen de kortste keren waar je de goedkoopste zakelijke lening afsluit.