Bavette is de Franse benaming voor een flank steak. Het is een zeer smaakvolle, los gestructureerde platte snee vlees. Bavette is een tijdje minder populair geweest, maar daar is nu weer sterk verandering in aan het komen. En dat is een mooie trend. Want bavette is simpelweg heerlijk vlees.
Wat is het nu eigenlijk?
Een bavette steak is een stuk vlees wat afkomstig is van in een koe, welke in de wei is opgegroeid. Bavette kan behoorlijk taai zijn, dus houd hier rekening mee met het bereiden ervan. Er wordt dan ook aangeraden om het te marineren of te stoven zodat het vlees vochtig en zacht gehouden wordt. Maar hoe kun je een bavette nu het beste bereiden? Je leest het hieronder!
Het bereiden van de bavette
Er zijn een aantal ingrediënten die je nodig hebt bij het bereiden van een bavette. Natuurlijk de steak zelf. Maar ook heb je zwarte peper, eendenvet, ongeraffineerd zeezout en een eetlepel boter nodig. We willen vervolgens twee methoden met je doornemen hoe je de bavette kunt bereiden. Maar voordat we beginnen heb je nog een koekenpan of andere zware pan nodig. Zorg er ook voor dat je de bavette laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Methode 1
Met de eerste methode maak je het vlees eerst door zwarte peper en zeezout. Je kunt vervolgens de talg en boter in een hete pan gooien. De talg zal voorkomen dat de boter aan zal branden. Maar een raampje open zetten of een afzuigkap aanzetten kan ook zeker gewenst zijn. Beginnen de talg en boter langzaam te roken? Dan kun je de bavette steak in de pan doen. Laat iedere kant 3 tot 7 minuten braden, afhankelijk van hoe gaar je de bavette wilt eten.
Methode 2
Bij de tweede methode mag je het vlees op smaak brengen met zout en peper. Vervolgens smeer je een dun laagje eendenvet over het vlees. De bavette kun je daarna in een gloeiend hete pan leggen. Wanneer er een gouden korst is gevormd, kun je de biefstuk omdraaien. Heeft de korst zich aan beide kanten gevormd? Dan kun je het vuur lager zetten en kook je het nog 3-4 minuten aan beide kanten voor een rare effect.
Vervolgens kun je de bavette uit de pan halen en laat je deze 5 tot 10 minuten liggen alvorens je begint met het snijden. De sappen kunnen hierdoor langer door de biefstuk lopen. En op deze manier blijft het sappig en zacht.
Uiteraard is dit slechts een van de mogelijkheden om een bavette te bereiden. Er zijn talloze opties die je kunt overwegen. En het is maar net wat voor jou het handigste is. Ben je van plan om een bavette te bereiden voor een diner met vrienden of familie? Of een andere gelegenheid waarvoor je graag iets lekkers klaar maken? Dan raden we je aan om het vooraf een paar keer uit te proberen. Het is geen goed idee om tijdens een diner voor de eerste keer een bavette klaar te maken. Door het vooraf een aantal keer te testen, weet je wat voor jou de beste bereidwijze is. En zo zal je uiteindelijk het best resultaat behalen.